2008.November 25-től 30-ig

November 25.

Óriási mértékű, 800 milliárd dolláros (kb. 20 7656 000 000 000 forint) eszközvásárlási, illetve hitelezési programot jelentett be a Fed. A program több csomagból tevődik össze:

* 200 milliárd dollár értékű kölcsön nyújt az eszközfedezetű értékpapírok (ABS-eket) birtokló személyeknek.
* 500 milliárd dollár értékben Fannie Mae, Freddie Mac és Ginnie Mae által kibocsátott jelzálog-fedezetű értékpapírokat vásárol.
* 100 milliárd dollár értékben megvásárolja ugyanezen ügynökségek közvetlen kötelezettségeit.

A hírre a világ tőzsdéi azonnal emelkedni kezdtek.

Litvánia minszterelnöke Andrius Kubilius bejelentette, hogy az ország jövőre 1,5%-os recesszóba kerül.

Az amerikai mentőcsomagnak is köszönhetően, mind az itthoni, mind a régiós részvények közt az emelkedés volt a jellemző: a BUX 2,1%-os, a cseh PX 3,2%-os, az orosz RTS pedig 10,7%-os, a lengyel WIG 20 1,7%-os, a cseh PX 3,2-os, az osztrák ATX pedig 2%-os emelkedéssel zárt. Az OTP 3,4, a MOL 3,2 százalékot erősödött.

November 26.

Az előzetes kiszivárgott adatokkal ellentétben jóval nagyobb, nem 130, hanem 200 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot jelentett be az Európai Bizottság. Ez az összeg az uniós GDP 1,5%-a. A csomagból 170 milliárdot az egyes tagállamok között osztanának szét, a maradék 30 milliárdot pedig Európai Beruházási Bank és maga a bizottság kapná meg. A pénz 2009-ben kerülhet be a gazdaságba, azért, mert ekkor várható a legnagyobb visszaesés az uniós gazdaságokban. A csomagot az EU állam- és kormányfői a december 11.-12. csúcstalálkozójukon fogadhatják majd el.

A General Motors árfolyama 64%-kal, a Fordé 32%-kal erősödött, annak következtében, hogy a Deutsche Bank elemzője szerint nagy az esély az állami mentőcsomag elfogadására.

Rekordszintre emelkedett az USA államcsődjének a kockázata: az ötéves amerikai államkötvények CDS spreadje 52 bázispontra emelkedett, a tegnapi 50-ről.

A BUX 0,5%-os mínuszban zárt: az OTP 2,5, a MOL 1,5 százalékos mínuszban zárt. A régiós piacok közül csak a lengyel WIG-20 és a cseh PX tudott emelkedni. Az orosz tőzsde 5%-os veszteséget szenvedett el.[157]

November 27.

Az S&P felminősítette Szlovákiát: a deviza-átutalási és konvertibilitási kockázatokat "AA plusz"-ról "AAA"-ra emelte. A Moody's szerint is a szlovák adórendszer például szolgálhat más közép-kelet európai országoknak is, de megjegyezte, hogy a szlovák reformpolitika lendülete kifulladóban van és a válság erősen érinti a szlovákiai gazdaság alapját adó autógyárakat, így a „szlovák csoda” meglehetősen veszélybe került. Ennek ellenére a Kia új motorgyárat tervez Szlovákiába.

A BUX enyhe 2,1%-os pluszban zárt: az OTP 2,3, a MOL 3,1 százalékos növekedéssel fejezte be a kereskedést. Régiónkban is mindenfelé az emelkedés dominált

November 28.

Bejelentették, hogy elbocsát 1200 embert, dolgozóinak egyötödét a Magyar Suzuki, a gyár december 20. és január 5. között leáll. A tajvani Foxconn vállalat is meneszti Komáromban mintegy ezer, Debrecenben 500 dolgozóját. Az elbocsátásokat, mindkét cég a gazdasági válság következtében kialakult keresletcsökkenéssel indokolta.

Az orosz jegybank 1%-kal szélesítette a rubel dollárra és euróra vonatkozó kereskedési sávját, ez gyakorlatilag 1%-os leértékelésnek felel meg. A további gyengülés megállítására kamatemelést is kilátásba helyezett: jövő hétfőtől 12 helyett 13 százalékos lesz az alapkamat. Nouriel Roubini (ő volt a válság megjósolója) szerint az orosz valuta továbbra is túl van értékelve.

Mind a nyugat-európai, mind a régiós tőzsdéket maga mögött hagyva 4,3%-ot emelkedett a BUX: az OTP 6,9, a MOL 5,5 százalékos drágulással fejezte be a kereskedést. A régiós tőzsdék közül a cseh PX index 2, az osztrák ATX 2,2, az orosz RTS pedig 2,3%-ot ment fölfelé. A lengyel WIG 20 1,8%-ot esett, ebben nagy szerepe volt annak, hogy az újonnan kijött makroadatok szerint a lengyel gazdaság növekedése a harmadik negyedévben 4,8%-ra csökkent 5,8 százalékról.

November 30.

A lengyel miniszterelnök és a pénzügyminiszter bejelentette, hogy a 91,3 milliárd zlotys (24,13 milliárd eurós) válságellenes csomag elfogadására készülnek. A csomagból 60 milliárd zlotyt a bankrendszerbe, 20 milliárd zlotyt pedig az EU által is támogatott projektekbe pumpálnának