2008.December 1-től 4-ig

December 1.

A National Bureau of Economic Research (Nemzeti Gazdaság-kutató Hivatal) hivatalosan is bejelentette, hogy az USA gazdasága már 2007 decembere óta recesszióban van, 1930 óta nem volt ekkora válság az országban (ez mellesleg alátámasztja Nouriel Roubini feltevéseit).
50 dollár alá csökkent az olaj ára, mivel az OPEC ülésén a várakozások ellenére nem döntött a kitermelés csökkentéséről.

A Raiffeisen Zentralbank három negyedéves profitja 32 százalékkal, 403 millió euróra esett, a vállalat részvényenkénti profitja 116,1 euróról 74,9-re esett.

Svédország is recesszióba süllyedt: az előző két negyedévben 0,1%-kal esett vissza az ország GDP-je.

Lettország 5 milliárd eurót kér az IMF-től és az EU-tól; ebből 3 milliárdot gazdasági támogatásra, 2 milliárdot a költségvetési hiány mérsékelésére fordítanának.[57]

A BUX 2%-os mínuszban zárt: az OTP 0,8%-ot esett, a nap közben 3%-os emelkedést is mutatott, egy piaci pletykának köszönhetően, mely szerint az orosz állami Szberbank felvásárolná a vállalatot. A MOL 3,2%-ot veszített az értékéből. A régiós indexek között a BUX igen jól teljesített, legtöbbjük nagyobb eséssel zárta a napot. A forint euróárfolyama a hétvégi 258-ös szint után 262 körül állapodott meg.

December 2.

Németország kormánya a recesszió ellenére sem kívánja csökkenteni az adóit, jelentette ki Angela Merkel német kancellár. Az uniós tagállamok legtöbbjének, így hazánknak is Németország a legnagyobb gazdasági partnere, ezért egy elhúzódó recesszió rosszul érintené az egész EU-s gazdaságot.

Veres János pénzügyminiszter szerint Magyarországnak is lehetőséget jelent, az európai uniós gazdaságélénkítő csomag (lásd: november 26.), a miniszter szerint elsősorban az export növekedésére lehet majd számítani, mondta brüsszeli sajtótájékoztatóján.

A BUX 1%-os emelkedéssel zárt: az OTP 5,6%-ot emelkedett, a MOL 1,5%-ot esett a mai kereskedés alatt. A régiós részvényindexek közül a BUX emelkedése volt az egyik legmagasabb, csak a lengyel WIG 20 volt képes megelőzni.

December 3.

Novemberben 250 ezerrel esett vissza a magánszektorbeli munkahelyek száma, derült ki az ADP cég tanulmányából.

Az USA szolgáltató szektorának beszerzését mérő ISM index az októberi 44,4 pont után, az elemzők által várt 42 pont helyett 37,3 pontra csökkent, ilyen alacsony értékre még sohasem volt példa (1997-óta tesznek közre adatokat).

Novemberben 16 éves mélypontra estek vissza az amerikai autóeladások, a tegnapi adatok szerint: a 3 nagy autógyártó (Ford, General Motors, Chrysler) 30%-os visszaesésről számolt be az előző év azonos időszakához viszonyítva.[181] A rossz helyzetben lévő General Motors és Ford leányvállalatai eladásával próbál pénzhez jutni: a General Motors a svéd Saabot, a Ford a Volvót kívánja eladni.

A Credit Suisse szerint a magyar GDP 2008-ban 1,5%-kal fog nőni, 2009-ban pedig 1-2%-kal csökken majd. A lengyel gazdasággal kapcsolatban is pesszimisták maradtak az elemzők, akik szerint idén 5%-kal fog nőni a GDP, de jövőre ez is visszaesik 2,6%-ra.

A BUX 0,2%-os eséssel zárt: az OTP 6,3%-ot esett, ezzel jóval alulteljesítette a régiós bankpapírokat; a MOL-nak 2,3 százalékkal növekedett az értéke. A régiós indexek közül: a lengyel WIG 20 2,2, a cseh PX 0,4, az osztrák ATX 2,4, az orosz RTS pedig 2,5 százalékot esett.

December 4.

Ismét kamatot vágtak több helyen Európában: az Európai Központi Bank a november 6-ai fél százalékos kamatvágása után ma 75 bázisponttal csökkentette irányadó rátáját, így az 2,5%-ra csökkent[184]; a svéd jegybank is 175 bázisponttal kamatcsökkentést hajtott végre, így az alapkamat 2%-ra csökkent; továbbá a Bank of England is 100 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre, tehát a brit alapkamat az 1950-es évek óta a legkisebbre, 2%-ra csökkent.

A BUX 1,9%-kal emelkedett: az OTP 3,4%-ot, a MOL 0,6%-ot erősödött. A régiós részvények közül a lengyel WIG 20 3,8, a cseh PX 2,8 százalékot menetelt fölfelé. Az orosz RTS 0,6%-os mínuszban zárt.