2008.December 5-től 9-ig

December 5.

A Vegyépszer Építő és Szerelő Zrt. elküldi dolgozóinak több mint egynegyedét, 250 embert.

Ismét 30 kopejkával szélesítette az orosz deviza, a rubel dollárból és euróból álló devizakosarához viszonyított árfolyamát, ami 1%-os leértékelésnek felel meg. Már múlt héten is két hasonló lépésre kényszerült az orosz jegybank. Az USA Munkaügyi Minisztériuma bejelentette, hogy a várt 350 ezernél sokkal több, 533 ezer munkahely szűnt meg az országban, így a munkanélküliség az októberi 6,5-ről, 6,7 százalékra emelkedett, ez 1993 októbere óta a legmagasabb érték. Legutóbb 1974-ben csökkent ennyivel a munkahelyek száma az Amerikai Egyesült Államok ban.

41 dollárra csökkent az olaj ára.

A legjobb esetben 1%-kal, míg a legrosszabb esetben 4%-kal esik vissza jövőre a német gazdaság teljesítménye – mondta német Bild napilapnak adott, ma megjelent interjújában a Deutsche Bank vezető közgazdásza.[192]

A BUX valószínűleg a német GDP-hír hatására is 2,7%-os eséssel zárt: az OTP részvényei 2,8%-kal estek, a MOL részvényei pedig 3%-kal.

December 6.

Barack Obama, az USA leendő elnöke még hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy 2,5 millió munkahelyet teremt vagy őriz meg 2011-ig. Most azonban egyes részleteit is kiadta. Elsőként a középületek energiafogyasztásának korszerűsítését támogatná. Az új munkahelyeket, elsősorban kormányzati beruházásokkal hoznának létre. „Egyszerű szabályt fogunk alkalmazni: felhasználod vagy elveszíted”, jelentette ki Obama az állami támogatásokkal kapcsolatban. Továbbá, mikor januárban átveszi a hivatalát, a Kongresszus által azonnal sürgetni fogja a cselekvést. „Tettekre van szükségünk, tettekre most”, mondta (az amerikai munkanélküliségről tegnap kijött rossz adatok lásd eggyel feljebb).

Nem megerősített hírek szerint az Amerikai Egyesült Államok három nagy autógyártó vállalata: a General Motors, a Ford Motor és a Chrysler 15-17 milliárd dollár áthidaló hitelt kaphat. Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest a General Motors forgalma 41 százalékkal, a Fordé 31-gyel, a Chrysleré 47-tel csökkent. Az áthidaló hitelt a Kongresszus az energiatakarékos járművek fejlesztésének támogatására félretett összegből finanszírozná.

December 8.

A Magyar Nemzeti Bank rendkívüli kamatcsökkentést hajtott végre: 50 bázisponttal csökkentette irányadó rátáját, ami így 10,50%-ra esett. A döntésüket a „2008. október 22-i rendkívüli, 300 bázispontos kamatemelést alátámasztó körülmények jelentős megváltozásával” indokolták.

„Az európai jegybankok a reálgazdasági teljesítményhez és az inflációhoz kapcsolódó, egyértelműen lefelé mutató kockázatok alapján jelentős kamatcsökkentésekről döntöttek az elmúlt héten. A közelmúltban a hazai gazdaság kockázati megítélése javult, a külső finanszírozásához kapcsolódó korábbi bizonytalanságok – a nemzetközi hitelcsomagnak, a bejelentett költségvetési kiigazításnak és az államháztartás kiadásait korlátozó törvény elfogadásának is köszönhetően – számottevően csökkentek. ”


– Az MNB közleménye

 

A BUX pontosan 1%-os emelkedéssel zárt: az indexet egyértelműen az OTP húzta felfelé, a vállalat részvényei 5,6%-ot emelkedtek; a MOL 2,7 százalékos értékcsökkenéssel zárt; a Richter részvények értéke nem változott; az Egis 0,4, a Magyar Telekom 2,1 százalékot emelkedett.



December 9.

A most kijött negyedéves számítások alapján Magyarország GDP-je 2008 harmadik negyedévében a naptári hatással kiigazítva 0,7%-os, növekedést mutat. Ráadásul a növekedés motorja a mezőgazdaság volt (a mezőgazdaság 50% felett növekedett), ami gyakorlatban, azt jelenti, hogy a múlt évi rossz, után most pedig kiváló időjárásnak köszönhetően jó termés lett. Ezzel szemben a gazdaság minden más nagy szektora recesszióba került (lásd: a képen).

 

A magyar mellett más országok gazdaságáról is érkeztek hírek: a japán gazdaság 0,1 százalékkal esett vissza a harmadik negyedévben; jövőre pedig várhatóan az osztrák gazdaság 0,3, a finn gazdaság 0,5 százalékkal esik vissza. Az orosz gazdaság teljesítménye 7,5%-ról 6,2%-ra lassul a harmadik negyedévben.

 

A BUX 1,8%-os emelkedéssel zárta a napot: az OTP 0,6, a MOL 3,8, százalékos emelkedéssel zárt. A régiós tőzsdék közül: az osztrák ATX 5,3%-ot, a lengyel WIG 20 1,9%-ot, az orosz RTS 1.5%-ot emelkedett, a cseh PX 1%-ot esett.