Krugman: Vége az eurónak

Bár Európában kevesebb fájdalmat szenvedett el a társadalom a gazdasági krízis miatt, mint az Egyesült Államokban, ám a gazdaság válsága mégis mélyebb, mégpedig az euró miatt – írja Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász a New York Times Magazine-ban.

Krugman szerint a legújabb válság egyértelművé tette, hogy a valutaunió létrehozása idején hatalmas hibát követtek el azzal, hogy nem kötelezték a résztvevő országokat a gazdaságpolitikáik összehangolására, írja a Napi Gazdaság.

Az amerikai közgazdász szerint Írország és a többi bajba jutott állam példája egyértelműen mutatja az euró kilátástalanságát, hiszen ezen országok eszköztárában már nincs benne a devizaleértékelés eszköze.

Krugman szerint Nevada állam hasonló helyzetben volt a válság előtt, mint Írország – mint exportfüggő devizaunió-tagok –, ám utóbbi nem számíthat a valutablokk közös erőforrásaira. Nevadának például nem kellett bankmentésre költenie, mivel ez szövetségi hatáskör, és az amerikai társadalombiztosítás és nyugdíjrendszer sem állami feladat.

 

Az eurózóna létrehozói úgy gondolták, hogy a közös monetáris politika melletti külön fiskális politikákból adódó szükségszerű rendszerproblémák megszűnnek, ha nem gondolnak rájuk - véli a Nobel-díjas közgazdász.