2008.Október 11.-től 20.-ig

Október 11.
Gyurcsány Ferenc a válság Magyarországra vonatkozó hatásainak csökkentésre 12 pontos intézkedési csomagot adott ki.[38] Az SZDSZ a költségvetési plafon elfogadását tartja a legfontosabbnak és az adócsökkentés elhalasztását sem tartja helyesnek.

Október 13.
37 milliárd fontos mentőcsomagot kapnak a kormánytól a brit bankok, a legnagyobb támogatást a Royal Bank of Scotland kapja, így 60%-a az állam tulajdonába került. A legnagyobb brit jelzálogkölcsönző, az HBOS 11,5 milliárd fontot kapott, ezáltal az állam tulajdona a bankban 40%-ra emelkedhet. Gordon Brown „példátlannak, ugyanakkor mindenki számára életfontosságúnak” nevezte a támogatást.

Október 14.
250 milliárd dollár értékben bankrészvényeket vásárolt az USA. Ez a 700 milliárd dolláros mentőcsomag első része. A kedvezményezett 9 bank amely az összeg felét kapja: a Bank of America, a Wells Fargo, a Citigroup, a JPMorgan Chase, a Goldman Sachs, a Morgan Stanley, a Bank of New York Mellon, a State Street és Merrill Lynch. A csomag másik feléből sok kisebb pénzintézetet mentenek meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Budapesti Értéktőzsdén komoly áresést szenved el a MOL és az OTP is. A forint is széles sávban ingadozik, az IMF és az Európai Unió is segítséget ígért hazánknak.

Október 18.
Konferenciát rendeztek Budapesten, Nemzeti csúcs néven, hogy magyar politikusok és pénzügyi szakemberek eszmét cserélhessenek a globális pénzügyi válság hazai lefolyásának mértékéről, annak orvoslására, enyhítésére javaslatokat tegyenek.

Október 20.
A BUX 2,3%-os, ezen belül az OTP 4,5%-os esést szenvedett el, a részvények erősödéssel kezdték a napot, később nagyon sokat estek, de estére normalizálódott a helyzet. Ebben valószínűleg nagy szerepe volt annak, hogy a CNBC reggeli műsorában Izlandhoz hasonlította hazánkat. Simor András, az MNB elnöke szerint Izland szinte mindenben különbözik Magyarországtól.