A válság lefolyása Magyarországon és a nagyvilágban

2007 

Nagy ingatlanirodák mentek csődbe, majd magukkal rántották a nekik hitelező bankokat is. Az amerikai jelzáloghitel válság egyik első nagy áldozata a KB Home ingatlanfejlesztő cég, amelyet 2007 utolsó negyedévében 773 millió dollár veszteség ért. Az amerikai jelzáloghitel-válság legnagyobb vesztesei a Citigroup, a Merrill Lynch, a UBS AG, a HSBC, IKB Deutsche, Royal Bank of Scotland, Morgan Stanley, Credit Suisse, JPMorgan Chase és a Bank of America bankok. Az Egyesült Államok második legnagyobb bankjának nyeresége 95%-kal csökkent a negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Az amerikai pénzügyminisztérium tárgyalásain a Citigroup, a JPMorgan Chase és a Bank of America vezetői vettek részt 2007 októberében, az alaphoz más bankok, illetve befektetési alapok is csatlakoztak.

2007. március 13.: Becsődölt a New Century Financial amerikai jelzálogbank.

2007. július 31.: A Bear Stearns bejelentette, hogy két alapja gyakorlatilag elvesztette az értékét. Az év végén 233 millió dollárt adózott, ez 89%-kal kevesebb mint az előző évben (akkor 2,054 milliárd dollárt). 2008. március 18-án a JP Morgan mindössze 120 millió fontért felvásárolta a bankot.

 

  • 2007. augusztus 9.: Ekkor mutatkoznak meg Európában a válság első jelei: a BNP Paribas három alapjának függesztette fel a működését, ezután kétmilliárd dollár veszteség éri. Augusztus 13-án az Európai Központi Bank, a Fed és a japán jegybank pénzt injektál a pénzpiacba.


  • 2007. szeptember 13.: A brit Northern Rock bank bejelentette, hogy a gazdasági válság elérte őket, likviditási probléma jelentkezett náluk. Egyetlen nap alatt az ügyfelek 1 milliárd angol fontra becsült összeget kivettek a bankból. Ez volt az első komolyabb pénzügyi probléma egészen 1866 óta az Egyesült Királyságban. A Bank of China 2007 augusztusában azt nyilatkozta, hogy nagy leírásokra kényszerült.
  • 2007 novemberében a Citigroupnak 8-11 milliárd, a Merrill Lynchnek is több mint 10 milliárd, az UBS-nek 7,2 milliárd, a Deutsche Banknak 3,3 milliárd, a Goldman Sachsnak 4,3 milliárd, a Morgan Stanleynek 1,7 milliárd dolláros veszteséget jósolnak.
  • 2007. december 12.: A Fed, az EKB és a svájci jegybank közösen próbálják orvosolni a helyzetet: a Fed engedélyezi, hogy az Európai Központi Bank és a svájci jegybank is adhasson hitelt dollárban, persze megszabott határok között.