2008.Október 1.-től 10.-ig

Október 3.
A Fed elnöke Ben Bernanke
A szenátus után, 263:171 arányban az USA képviselőháza is elfogadta a 700 milliárd dollárról szóló adómentesítő csomagot, a republikánus politikusok többsége ellene szavazott a javaslatnak (108 politikusból 91).
A mentőcsomagot 3 részben bocsátják a pénzügyminisztérium rendelkezésére: az első részlet 250 milliárd, a második részlet 100 milliárd, a harmadik részlet 350 milliárd dollár lesz.

Október 5.
Az Unicredit bank 5 órás tanácskozás után 6,6 milliárd eurós tőkeemelés mellett döntött. A bejelentés után a bank részvényei 13,4%-kal estek vissza.
A német kormány nyilatkozata szerint garantálja a megtakarítási számlák védelmét, hogy a válság ellenére is erősítse a polgárok bizalmát a bankrendszerben.

Október 6.
Oroszországban a MICEX és az RTS is nagymértékű, 19%-os eséssel zárt.

Október 7.
A tegnapi nagymértékű tőzsdei esés következtében Dmitrij Medvegyev orosz elnök bejelentette, hogy 36-37 milliárd dollár hitelt kapnak az orosz bankok.
Az Európai Unió pénzügyminiszterei megegyeztek arról, hogy 50 000 euróra, azaz körülbelül 12,5-13 millió forintra emelik a bankbetétek garanciáját.
Az utóbbi hetekben az Európai kontinensen, a General Motors, a BMW és a Daimler is csökkentette a termelését. Az Opel Németországi gyárait több hétre leállították. Döntésüket a subprime-válság következtében csökkent kereslettel indokolták.

Október 8.
Magyar idő szerint 13 órakor a nagy jegybankok összehangolt kamatcsökkentést hajtottak végre. A Fed 2,00%-ról 1,50%-ra, az Európai Központi Bank 4,25%-ról 3,75%-ra, a Bank of England 5,0%-ról 4,5%-ra csökkentette kamatait. Indoklásuk szerint az inflációs veszélyek enyhültek, ezzel ellentétben a válság miatt a lakossági fogyasztási, ettől a gazdasági növekedési kilátások romlására is egyre erősebb bizonyítékok mutatnak. A svéd és a kanadai központi bankok 50, a svájci 25 bázisponttal csökkentette a pénz árát, így a svájci alapkamat 2,5%-ra csökkent. Ez rövid ideig emelkedést hozott, de aztán ismét estek a tőzsdék.
Veres János pénzügyminiszter bejelentette, hogy 13 millió forint felett is vállalják a garanciát a biztosított bankbetéteknél, továbbá eltörlik a 10%-os önrészt is (bár ez csak egyelőre csak szóbeli ígéret). Erre a subprime-válság következtében kialakult bizonytalan helyzet miatt volt szükség.


Október 9.

Röviddel a tőzsdei zárás előtt a piaci pletykáknak köszönthetően az OTP részvényei jelentős, 22%-os esést produkáltak. A Reuters Londonból, azt jelentette, hogy egyes forrásaik szerint a magyar állam a bank felvásárlására készül, mert a válság következtében sokat vesztett értékéből és csak az állam segíthet rajta. A kormány cáfolta, hogy a bank államosítására készülnének.Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója nonszensznek nevezte a csődről szóló híreket. Az esés mögött valószínűleg külföldi spekulánsok álltak, akik kihasználták a válság következtében kialakult bizonytalan helyzetet. A forint euróárfolyama is közel 262 forintra gyengült.
Szentgotthárdon is leállították az Opel gyár egyes részeit. A General Motors 40 000 autós termékcsökkenés mellett döntött, a fogyatkozó kereslet következtében és ez érinti Magyarországot is.

Október 10.
Az OTP a fent említett okok miatt a nap közben ismét 15% feletti mínuszban volt, de aztán mérséklődött a helyzet, így -6,6%-kal zárt. Az esés megállításában valószínűleg nagy szerepe volt annak, hogy az OTP elkezdte vásárolni a saját részvényeit. A forint-euró árfolyam 260-272 között mozgott, végül beerősödött és elérte a 258 forintot is.