2008.December 10-től 13-ig

December 10.

A most kijött adatok szerint Kína exportja 2,2%-kal esett vissza novemberben (évesített szinten). Ami óriási meglepetés, mivel az elemzők 15%-os emelkedést vártak. Az export ilyen mértékű csökkenésére 1999 óta nem volt példa. Kína importja is 17,9%-kal zuhant (az elemzők itt is nagyot tévedtek: 12%-os emelkedést vártak), erre az ország történetében még nem volt példa.

A mai kormánydöntés értelmében a magyar kormány 100-150 milliárd forintot pumpál a gazdaságba, azáltal, hogy az állami/uniós támogatások összegének 40 százalékát előlegként a szerződéskötés után 15 nappal megkapják a támogatottak. A pénzből elsősorban cégek, másodsorban önkormányzatok és civil szervezetek kapnak majd.

A BUX 0,3%-os pluszban zárt: az OTP 2,4%-ot, a Magyar Telekom 0,9%-ot emelkedett. A MOL 0,4, a Richter 1,4 százalékot ment lefelé. A régiós tőzsdéken: a cseh PX 2,5, az osztrák ATX 1,3, az orosz RTS 2,2 százalékos értéknövekedéssel zárt; míg a WIG 20 kevesebb, mint 1 százalékkal, de esett.

December 11.

A Nemzetközi Energiaügynökség már csak mindössze 85,8 millió hordóra becsüli az egész világ idei átlagos napi kőolajfogyasztását, napi 350 ezer hordóval kevesebbre, mint novemberben becsülte, és 0,2 százalékkal kevesebbre a tavalyi fogyasztásnál. Az IEA csütörtökön megjelent, decemberi olajpiaci felmérése szerint a világ kőolajfogyasztása csökken, erre 25 éve nem volt példa.

A most kijött adatok szerint az USAban 3,8 százalékkal kevesebbet költöttek az emberek, mint októberben, erre 5 éve nem volt példa. Októberben is 1,5 százalékkal esett vissza a forgalom. A visszaesés nem csak kevesebb vásárlást jelent, hanem azt is, hogy az árak csökkennek, illetve a vevők az olcsóbb árukat vesznek. Továbbá az olaj árának esése is komoly szerepet játszott az érték kialakulásában.

Az amerikai képviselőháza 231-170 arányban elfogadta a három nagy autógyár (General Motors, Ford, Chrysler) megmentésére vonatkozó javaslatot, de a kért 34 milliárd dollárnyi segítséget helyett csak 14 milliárd dollárt adnak. A Ford csak hitelkeretet kért, de a General Motorsnak és Chryslernek azonnali segítségre van szüksége. Bár a javaslat még a Szenátus elfogadására vár, ahol a republikánus többség következtében kétséges az átmenetele.

Az orosz gazdasági miniszterhelyettes nyilatkozata szerint az idei évi átlagos orosz GDP-növekedési ütem még a legutóbbi hivatalos, 6,8%-os előrejelzésnél is alacsonyabb lesz. A Goldman Sachs 2009-ben 0,5%-os éves átlagos bővülést vetít előre Oroszországnak az idei 6,2% után. A Consensus Economics novemberi előrejelzése 4,0% volt 2009-re. A Danske Bank is csak 2,5%-os bővüléssel számol egy friss térségi elemzésében.

December 12.

A Szenátus a várakozásokkal ellentétben nem szavazta meg az amerikai autógyárakat megsegíteni kívánó csomagot. Az érintett autógyártók összeomlottak a hírre, a General Motors 36, a Ford pedig 15%-ot esett a nyitás előtti kereskedésben. De az ázsiai autógyárak is megsínylették az elutasítást: a Honda 12,5, a Toyota 10,1%-ot zuhant, míg a Hyundai 6,7, a Kia 6,4%-kal értékelődött le. A dollár pedig 13 éves mélypontra esett a japán jennel szemben.

Valószínűleg az orosz gazdasági prognózisok és az autó-mentőcsomag elutasítása következtében szinte az egész világon estek a tőzsdék, így a BUX is 5,5%-os mínuszban zárt. A nap vesztese egyértelműen az OTP volt, a bankpapírok 10 és fél százalékkal értékelődtek le. A MOL 6, a Magyar Telekom 3,5, a Richter 2,7 százalékot esett. A régiós tőzsdéken: a lengyel WIG 20 3,6, a cseh PX 2,9, az orosz RTS pedig 2,7%-ot esett.

December 13.

A Fidesz a hétfői parlamenti szavazáson támogatni fogja az úgynevezett bankmentő csomagot (lásd: november 6.) – mondta Varga Mihály a Fidesz évadzáró választmányi ülésén.