2008.November 20-tól 24-ig

November 20.

Lettország miniszterelnöke, Ivars Godmanis bejelentette, hogy a már recesszióba süllyedő ország (2008 harmadik negyedévben 4%-kal esett vissza a GDP) hitelért folyamodik az IMF-hez és az EU-hoz.

A svájci jegybank 100 bázisponttal csökkentette irányadó rátáját, döntésüket azzal indokolták, hogy már idén 2%-ra csökkenhet az infláció. A svájci frank azonnal gyengülésnek indult az euróval szemben és a forint is erősödni kezdett.

A múlt héten 27 ezerrel nőtt Amerikában a munkanélküliek száma.

Törökország is megállapodott az IMF-fel, így az ország az előzetes közlések szerint gigantikus 20-40 milliárd dolláros hitelkeretre számíthat az intézettől.

A BÉT szörnyű napot tudhat maga mögött: a rossz nemzetközi hangulatnak köszönhetően a BUX 6,03%-os értékcsökkenést szenvedett el. Az OTP volt a nap vesztese, a vállalat 9,38%-os zuhanással fejezte be a kereskedést, a MOL 6,91%-kal került lejjebb. A régiós tőzsdék is mind mínuszban zártak.

November 21.

Bejelentették, hogy 10 milliárd eurót kap Lengyelország az EKB-től, hogy enyhítse likviditási problémáit.

Az USA feldolgozóiparának aktivitását jelző philadelphiai Fed-index 18 éves mélypontra esett: −37,5-ről −39,3 pontra és még a legoptimistább elemzők szerint is csak 2009-ben várható fordulat. Veres János pénzügyminiszter bejelentette, hogy 2009-ben az ország teljesíti az ERM-II rendszerbe való belépés feltételeit („az euró előszobája”), így növekedhet hazánk stabilitása, ezáltal ellenállóvá válna a válságokkal, például a jelenleg tartó gazdasági világválsággal szemben is.

Bejelentették, hogy december közepétől négy hétre leáll a járműgyártás a győri Audinál. A motorgyárban 2008-ban 1,9 millió motor készül, a járműgyárban pedig több mint 60 ezernél járművet gyártottak. 2007-ben pedig 56 ezer autót szereltek össze.

A tegnapi zuhanás után ma végre emelkedett, 0,7%-os pluszban zárt a BUX: az OTP és a MOL is 0,4 százalékot emelkedett. A forint egész nap erősödött.

November 23.

Barack Obama bejelentette, hogy tervei szerint a következő három évben 2,5 millió új munkahelyet fognak teremteni az Amerikai Egyesült Államokban. A csomag keretében utakat, hidakat, megújuló energiaforrásokon alapuló erőműveket építtetne, az iskolákat modernizálná, továbbá támogatná az üzemanyag-hatékony autók és az alternatív energiaforrások használatának terjesztését. Ezáltal növekedne a GDP, így csökkennének a gazdasági világválság negatív hatásai és az ország olajfüggősége is.

November 24.

A vártnál kevesebbet 19 millió dollárt kap Törökország az IMF-től.

Meglepő módon mai ülésén a monetáris tanács csökkentette irányadó kamatát, így az alapkamat 11,5-ről 11 százalékra csökkent. Az elemzők nem számítottak a kamatcsökkentésre, azonban az inflációs kilátások miatt nyugodtan lehetetett kismértékben csökkenteni a kamatot. A forint a bejelentés után kissé gyengült, majd erősödni kezdett.

A Szabad Demokraták Szövetsége megszavazza a költségvetést, így meglesz a kellő többség az elfogadásához. Fodor Gábor az SZDSZ elnöke szerint a jelenlegi válságos helyzetben nem megengedhető, hogy az ország költségvetés nélkül maradjon. Gyurcsány Ferenc korábban azt nyilatkozta benyújtja a lemondását, ha a költségvetés nem megy át a Parlamenten.
 

„Számomra egyértelmű, hogy az MSZP-nek – bár ez az ő dolguk – és az országnak is kormányfőváltás lenne az érdeke. A gazdasági stabilitással összefüggő felelősségünk persze most sok mindent felülír. Ezt egy krízis közepén nem lehet súlyos következmények nélkül végigcsinálni. Képletesen szólva: nem lehet vágta közben lovast váltani.”

– Gulyás József SZDSZ-es képviselő

Egész Európához és a régióhoz hasonlóan a BÉT-nek is remek napja volt: a BUX 7,6%-os emelkedéssel zárt, a nap nyertese egyértelműen az OTP lett: a vállalat részvényei 15%-kal értékelődtek fel. A MOL is 8,1%-ot emelkedett.