2008.November 15-től 19-ig

November 15.

A G-20-ak vezetői 2 napos találkozót tartanak Washingtonban, az összejövetel célja, hogy intézkedéseket fogalmazzanak meg a gazdasági válsággal kapcsolatban.

November 17.

Az S&P is visszaminősítette Magyarországot: a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban denominált kötelezettségeinket BBB-re, illetve A-3-ra, de továbbra is negatív kilátással (azaz lehetséges újabb leminősítés).

Az ipari termelés 1,3%-kal nőtt az USA-ban, ez meglehetősen meglepő hír, mivel az elemzők mindössze 0,2 százalékos emelkedést vártak.

A BUX 0,2%-os mínuszban zárt: a MOL 1,5%-kal emelkedett, az OTP 0,2%-os értékcsökkenéssel zárt, a régiós tőzsdék is jelentős mínuszban zártak.

November 18.

A vártnál rosszabb lett a MOL eredménye 2003 óta első ízben, veszteséges a vállalat.

A Fidesz radikális kamatcsökkentésre szólította fel a jegybankot. Az IMF szerint viszont még a 300 bázispontos (3%) kamatemelést is csak fokozatosan vegye vissza a jegybank az inflációval párhuzamosan, mert egy esetleges túl gyors lépés leértékelné a forintot.

Az EU kijelentette, hogy nem támogatja a nagy autógyárak megsegítését, ennek ellenére Németország kancellárja, Angela Merkel továbbra is kitart hétfő kijelentése mellett, mely szerint tőkét pumpál az autóiparba, de kemény feltételeket szab.

A BUX 0,9%-os eséssel zárt: a nap vesztese a MOL volt, a cég 3,4%-ot ment lefelé; az OTP 0,1%-os értékcsökkenéssel zárt. A régiós részvények közül: a lengyel WIG 20 3,8, az osztrák ATX 3,3, az orosz RTS pedig 0,6, a cseh PX 4,1 százalékos mínuszban zárt.

November 19.

A Ford 2008 harmadik negyedévében 129 millió dolláros nettó veszteséget könyvelt el.

A nagy amerikai autógyárak (General Motors, Ford, Chrysler) 25 milliárd dolláros segélyt kívánnak az USA-tól, a demokraták támogatják a segélyt, a republikánus szenátorok azonban nem hajlanak a megegyezésre

„Ez nem csak Detroitról szól, hanem arról, megmenekül-e az amerikai gazdaság egy katasztrofális összeomlástól”

– Rick Wagoner, a General Motors elnöke

A ludwigshafeni székhelyű német vegyipari vállalat, a BASF Németországban 5 ezer, az egész világon 20 ezer embert bocsát el és 80 üzemét zárja be, további 100 telephelyén csökkenti a termelést, a leépítések mögött az áll, hogy a válság következtében 2008 harmadik negyedévében 38%-kal csökkent a vállalat profitja.A hír hatására a vállalat részvényei és a nyugat-európai tőzsdék azonnal esni kezdtek.

 

Rossz napja volt a BÉT-nek: a BUX 1,2%-os mínuszban zárt: az OTP volt a nap vesztese a maga 4,9%-os bukásával, a MOL-nak 2,6%-kal csökkent az értéke. A régiós papírok közül: az osztrák ATX 2,5, százalékos értékcsökkenést mutatott. A cseh PX stagnált, az orosz RTS 0,7, a lengyel WIG 20 pedig 2 százalékot emelkedett.