2008.November 3-tól 9-ig

November 3.

Az Európai Bizottság ma kiadott tanulmánya szerint a válság következtében az eurózónában 2009-ben szinte teljesen leáll, 0,1%-os lesz a gazdaság növekedése. Az egész EU-ban pedig 0,2%
A BUX 5,1%-os emelkedéssel zárt, az OTP 10 milliárd forintos forgalom mellett a pénteki értékén tartotta magát, a MOL nagy, 14,3%-os erősödéssel fejezte be a kereskedést, a forint egész nap gyengült.

November 4.

Szerbia tárgyalásokba kezdett a Nemzetközi Valutaalappal.

A BUX 3,9%-os emelkedéssel zárt, az OTP 8,8, a Mol 3,3, az MTelekom 2,3 százalékkal emelkedett. A nap nyertese a Bookline volt, ami 20%-os emelkedéssel zárt.

November 5.

Barack Obama választási győzelmének hatására az olaj ára csökkenésnek indult.

Az előző napi emelkedés után csökkenés következett be a BUX-ban, így az 2,33%-os eséssel zárt. Az OTP részvények 6,1%-ot estek.

Az állampapírok hozama jelentősen esett a másodlagos piacon.

November 6.

Több európai jegybank váratlanul drasztikus kamatcsökkentést hajtott végre: az angol jegybank 3, az Európai Központi Bank 3,25, a svájci jegybank 1,75, a cseh jegybank 2,75 százalékra csökkentette alapkamatait, az elemzők előzőleg jóval kisebb kamatvágásokat vártak.

A magyar kormány az IMF kérésére 600 milliárd forintos bankmentő-csomagot hoz létre: ezt, ha szükség lesz rá, akkor az OTP, a Magyar Külkereskedelmi Bank és a CIB Bank veheti igénybe, az állam cserébe részesedést szerez a bankokból. Az IMF szándéknyilatkozatának, teljes nyersfordítása itt olvasható (a Világgazdaság fordítása). A kormány november 10-ig nyújtja be javaslatot és kéri soron kívüli elbírálását.

A BÉT-nek meglehetősen rossz napja volt: a BUX 9,6 százalékos mínuszban zárt, az OTP 10,5%-ot zuhant, a MOL értéke 12%-kal csökkent, a Magyar Telekom 5,8%-ot esett, a Richter 9,2%-ot vesztett az értékéből.

November 7.

A brazil reallal, a lengyel złotyval és a cseh koronával együtt Magyarország leminősítése miatt (lásd lent), a forint is gyengülésnek indult, ebben valószínűleg szerepe volt a vártnál nagyobb amerikai munkanélküliségnek (aznap jöttek ki az új adatok): ami utoljára 1994-ben volt ilyen magas, 240 ezer embert bocsátottak el októberben, így 6,5 százalékra emelkedett a munkanélküliség mértéke.

A válság következtében Lettország és Litvánia mellett Magyarország osztályzatain is rontott a Moody's Investors Service.

Később a magyar bankok kilátásait is rontotta a cég: az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a CIB Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank, az MKB Bank, az Erste Bank Hungary, a Budapest Bank és az MFB hosszú és rövid futamú deviza bankbetéteinek osztályzatait rontotta le a Moody's.

November 9.

A G20-ak São Paulóban üléseztek. A G20-ak vezetői a Nemzetközi Valutaalaptól nagyobb mértékű aktivitást várnak. Robert Zoellick azt nyilatkozta, hogy a Világbank 1,5 milliárd dollárral növeli kereskedelemélénkítő kiadásait. Luiz Inacio Lula de Silva szerint az IMF-nek is érdeke, hogy a pénzügyi szektor likviditása javuljon. A kínai kormány bejelentette, hogy 4 ezer milliárd jüan (586 milliárd dollár) értékben beruházásokat hajtanak végre 2010-ig a hazai kereslet, kína gazdasága növelésére (repülőterek, vasutak, gyorsforgalmú utak, egészségügy, az oktatás, kultúra).